SharkMom 
 

'Wat weten jullie allemaal over Pasen?'

We zitten in de kring en hebben deze week net Aswoensdag gevierd. Ik ben benieuwd wat onze groep over Pasen kan vertellen.

‘Jezus hangt dan aan het kruis. Daarna hij komt tot leven, in die grot, met allemaal vrouwen volgens mij.’ Tim geeft antwoord en kijkt tevreden om zich heen. 

‘Nee, joh. Die haan ging krijsen,’ Maaike voegt wat details toe, ‘en dan komt de engel uit de grot. Of… Nee, dat was met Kerst.’ 

Er klinkt zenuwachtig gegiechel uit onze kring.

‘Ik denk dat Hij toen is opgestaan. Hij had hulpjes, eentje loog tegen Hem en de haan ging toen kraaien.’ er schiet Mike ook iets te binnen. 

‘Met Pasen zoek je toch paaseieren?’ Evelien kijkt heel verbaasd de klas in.  

 'Ja, maar dat doet de paashaas, dit gaat over Jezus. Jezus wist dat er een verrader was. Hij had 12 leerlingen.’ vertelt Tim weer verder. 

Sara voegt toe: ‘Dat noem je profeten!’ Er wordt druk geknikt in mijn groep.

Maaike grijpt nogmaals haar kans: ‘Van die profeten zat er een verrader tussen. Die had Jezus verraden aan de soldaten. Die mannen met kronen op hun hoofd van doorns. Jezus moest toen zelf zijn eigen kruis dragen. Hij is toen doodgegaan maar na drie dagen opgestaan in de grot.’ Trots kijkt ze de klas in en de klas kijkt haar vol bewondering aan.

Dan voegt ze toe: ‘En toen hebben ze een oor afgesneden!’ 

‘Nee joh! Dat was Vincent van Gogh!’ roept Mike tussendoor. Hij is helemaal verontwaardigd.

‘Nee, ook bij Jezus! Maar wees niet bang, zijn oor is weer aangegroeid’ vervolgt Maaike. 

‘Ja joh, een arm groeit toch ook niet zomaar weer aan?!’ Rob twijfelt aan het verhaal. 

‘Dat was echt Vincent van Gogh jongens,’ geeft Mike nogmaals aan. 

‘De verrader heette Samuel’ Tim is overtuigd maar Maaike gaat tegen hem in: ‘Nee, nee, dat heeft te maken met het verhaal van David en Goliath. Die verrader heette anders... Iets met de G?’  

Bibi heeft de hele tijd een beetje gekeken en begint ineens met vertellen: ‘Dit was allemaal deze week op tv, bij “Drie op reis”. Evy doet dat. Ze ging naar Jeruzalem en liep hetzelfde pad als Jezus. Op een plek waar Jezus met zijn kruis tegen de muur gevallen was, heeft hij zijn hand tegen de muur gelegd. Dit kun je daar zien. Evy heeft dat ook gedaan.’  

‘Dit is toch ook met de Passion? Dat ze dan meelopen met dat lichtgevende kruis voor Jezus?’ vraagt Louise zich hardop af of dat met elkaar te maken heeft.

‘Ja, dat doen ze hier in Veendam ook. Wij kijken dan altijd vanuit ons huis naar de mensen. Dan kun je meelopen achter het kruis aan en dan ben je samen met elkaar en met Jezus.’ vertelt Sara.

‘Nou, juf. We weten dus best wel veel over Pasen!’ lacht mijn groep.

(De namen van mijn leerlingen zijn veranderd ivm privacy)