SharkMom 
 

De eerste schooldag...

De meeste leerkrachten kennen het vast wel. Die nacht voor de eerste schooldag. De nacht dat je waardeloos slaapt of gewoon niet. De nacht waarin je jouw hele klas boos naar huis stuurt, of juist niemand komt opdagen. Die nacht waarin je al oudergesprekken voert en een chaos maakt van je lokaal. 

Ik zie er elk jaar als een berg tegenop. 

Dit jaar begon echter anders. Doordat ik partime werk en mijn werkdagen geruild heb, werk ik nu voor het eerst sinds.... ooit, op woensdag t/m vrijdag.

De eerste schooldag was voor mij dus woensdag. Zou die eerste schooldag dan ook anders zijn? Zou ik lekker slapen voor het eerst in mijn leven voor een eerste schooldag? Ik was erg benieuwd en keek er stiekem wel naar uit hoe het dit jaar zou lopen. Het voelde als een soort experiment. Ik draaide mij op maandag dus nog lekker een keertje om in bed. Deze nacht had ik in elk geval voor het eerst sinds tijden heerlijk geslapen.

Daarbij kwam ook het briljante plan van mij duocollega om ons lokaal niet in te richten. ‘Laat de kinderen dat maar doen’, zei ze voor de vakantie. Leuk! Experiment 2!

‘De beste eerste schooldag ooit’ zou het worden in ons hoofd. De leerlingen mochten op maandag overleggen en wensen invullen. ‘Hoe ziet het fijnste lokaal van de wereld eruit?’. Daarna overleggen en vervolgens tafels en kasten op de juiste plekken zetten.

Ik kreeg gedurende de maandag af en toe een appje van mijn duo. De kids waren lekker aan het werk en heerlijk in overleg. Samenwerken, discussiëren, overleg, allemaal betrokken want zij hadden het voor het zeggen. Bijna dan, ons bureau hadden we al strategisch in een hoek gezet en ook de wens uitgesproken dat we heel graag een leeshoek in de klas zouden willen. Verder vonden wij alles prima.

Dinsdag volgenden er meer appjes van mijn duo. Foto’s van ons lokaal, alle tafels stonden. Er was een leeshoek gemaakt en alle kinderen hadden hun eigen plekje kunnen vinden. Dit experiment was in elk geval geslaagd. Deze klas kon prima hun eigen lokaal inrichten en hadden twee fijne dagen gehad. 

Met een gerust gevoel kroop ik dinsdagavond in bed. De nacht voor mijn eerste schooldag. 

Woensdagochtend ging de wekker. Natuurlijk veel te vroeg, dat is altijd zo met die dingen. Maar verder... voelde ik me prima. Geen schoolnachtmerries of uren wakker gelegen. Gewoon heerlijk geslapen en uitgerust wakker geworden... 

Experiment 1 was ook geslaagd! 

Alleen waar kwam dit nou door? Doordat ik op woensdag kon beginnen? Of doordat mijn duo al twee geweldige dagen met deze klas had gehad en mij op de hoogte hield? Of kwam het toch echt door die twee glazen Rosé die dinsdagavond zo heerlijk smaakten?